June 19, 2011

Spelets regler 7 - sociala regler och dubbelspel

 Fredag: Six Dollar Fifty Man, The Delicious och Two Cars One Night.

Sociala koder. Regler. Vem bryter dem? Och vad händer då? Sker det medvetet eller omedvetet, med omgivningens beundran och godkännande, eller med risken att bli diskvalificerad? Vem får gå i konstiga hattar, fula jeans eller med orakade ben? Är det den som har en privilegierad plats i gruppen och spelet eller redan visat att den behärskar reglerna? Den som har fullt av extraliv, bonuskort och bryter reglerna med måtta genom att hålla kvar vid andra regler desto starkare och därmed inte utmanar systemet i grunden kommer ofta undan med mer än den som inte står lika högt i rang (de som verkligen står utanför kan ofta också komma undan med udda beteende, men då för att deras sociala status redan är körd i botten och omgivningen snarast förväntar sig ett udda beteende. Detta ger då inte status i form av positiv individualitet, utan blir bara ytterligare bekräftelse på annorlundahet).

Har funderat på dem som "luras" i spelet, både dem som kommer undan med det och dem som blir misstänkliggjorda. Som glider undan betraktarens definitioner, antingen för att de utesluts, väljer ett utanförskap eller helt enkelt är frånvarande då de sysslar med annat. Den svårdefinierbara som har en dubbel identitet - som på så sätt kan passera mellan världar, spelar i flera spel samtidigt, öppet eller i smyg. Häxan, bedragaren, spionen, fuskaren eller resenären. Den som är något den inte ser ut att vara. Som hotar våra regler, kategorier och allvaret i spelet som Det Enda Sanna Spelet.



Är vi inte alla falskspelare med dubbla masker i någon mening? Med hemligheter, dolda agendor, romanser eller intriger. Det som skapas av oss när spelet blir för trist och förutsägbart. Det som kittlar och utmanar då vi riskerar att bli avslöjade.
 Men vi kan också bli opålitliga i andras ögon då vi har en del av Den Andre i oss, speciellt om det inte direkt syns (Andra generationens invandrare, klassresenärer, de som konverterat till en religion; kort sagt alla de som inte bara är det de ser ut att vara vid första anblicken, eller inte går att enkelt placera in i ett fack utan har erfarenhet av andra spelregler och spelplaner). Det är en styrka och svaghet att tillhöra eller ha tillhört  flera kategorier, då vi både kan flera spel och samtidigt riskerar att inte helt tillhöra något.


Och så konkret spel: Fredagens kort var en favorit i repris. #3 är dock en baddare på att genomskåda mitt spel (bra läraregenskap). Mina hus har fått skuggor. Dubbelskuggor. Vilken värld tillhör de egentligen? Den i HDK-salen, eller den där bilden tagits?

Parkeringsrutor, bilar och ev tak står på morgondagens schema, insallah.

No comments: