May 14, 2009

Tid igen

Wikipedia hade faktiskt nu när jag kollade en bra sammanställning av begreppet tid, med förklaringar från allt mellan Fysikens, Filosofins och Psykologins områden. Även en del litterära tips, men inga exempel på visuell konst som behandlat temat ;( Så vad är tid? Åt vilket håll går den? Rinner den, eller rör den sig alls? Är det en räcka nu:n som övervlappar varandra, lägger sig lager på lager som en lök, som avlagringar, eller 'är det samma tid som återkommer, som att andas samma luft, men den är så "stor" så vi inte kvävs, bara roterar och förnyas. Finns det en ordning, en logisk följd i tid? Var kommer den ifrån, och kan tiden ta slut? Och hur påverkar tidsbrist, stress oss? (Ni har säkert fått detta kåseri om tidsbrist skickat som kedjemail till er; klyshigt, javisst, men sätter ganska bra singret på de måsten vi förväntas klara av under en begränsad tid)

Sambons syster, som är uppvuxen i Pakistan, pratade om att tiden där upplevs och "bemöts" på ett helt annat sätt än här, på gott och ont. Ska du komma kl 10 kan det bli kl 13, och folk accepterar det. Du kan ha fått besök. Eller något annat. Stressrelaterade sjukdomar är också ytterst ovanligt i Pakistan, och säkert många andra länder/samhällen där synen på/upplevelsen av/förhållandet till tid är en annan.

Finns mycket mer att gräva om i detta ämne...

Kom på att jag såg en installation/skulptur förra året i The Glasgow School of Art. Ett trapphus i byggnaden hade stora träpelare, och en student hade gjort kopior av dessa, som långa stavar, och kopplat till ett maskineri så de långsamt rörde sig upp och ner, som pendlar. Men det krävdes av betraktaren att stanna upp och se. Den statiska byggnaden, arkitekturen började leva, blev inte bara tre- utan fyrdimensionell genom sin rörelse även i tidrummet.

(Och en sista parentes, apropå konstteori och förståelse av konst, även om det inte så mycket hänger ihop med detta: Lyssna på OBS i P1 om altermodernism)

No comments: