May 26, 2009

Parentes - hyllning till Jan Svankmajer

Första dagen av Konfliktutställning; måste säga att vernissagen var mycket trevlig ;) Bilder kommer för er som var och inte var där. Men inte i kväll; nu är det hög tid att sova...

Min film fick till slut heta Törst, men filmerna av Jan Svankmajer nedan är snarast om omåttlig hunger... Eller; hunger/ätande som det primära här i livet (visst är ätandet nödvändigt, men det rättfärdigar inte allt), rovdjur utan emotioner, hämningar... Och då omåttlig hunger också som symbol för konsumtion, att ha. Att ta. Jag vill ha hög standard i mitt liv och bryr mig inte om vilka konsekvenser det ger för andra.





Känner ni igen Gerda Gök-temat i filmerna?



Drömmer om att göra gestaltning om hur vi alienerar oss från våra handlingar; frikopplar orsak och verkan. Moral utan logik. Överkonsumtion, köttproduktion, bilåkande och kortsiktigt tänkande skapar helt klart problem som kommer bli svåra att lösa. Ändå fortsätter vi. Barnarbete, besprutade bananer, inhumana arbetsförhållanden. Ändå låter vi bli att köpa produkter som produceras under sjyssta arbetsförhållanden, som de anställda får skäligt betalt för (för det är ju sååå dyrt. Visstja).
Och vanligt folk, lärare, läkare, troende personer spelar våldsspel och diskuterar mördarstrategier, för det är ju bara "fiktion". Våld ses som underhållning, kopplas ihop med "fredagsmys". Jag som äter veganskt kanske skulle börja spela jaga-döda-fånga-djuren-spel på datorn om nätterna? Det är ju ändå inte riktiga handlingar, bara "kul". Eller?



Här en till, "dokumentär" animation ang. etik och vårt handlande. Hur i hela friden gick det till? (Varning för otäcka bilder): The Ossuary






Och så en avslutande om Tid (?)



(Efter att ha sett om den fick jag Domedagsvibbar; eller kulturkritik om ni så vill. Associationer till Tid som Livet, mänsklighetens historia. Den kristna Guden liknas ju ibland vid en urmakare, som skapat urverket. Stenarna är mänskligheten, som skavs mot varandra, älskar och slår varandra i spillror... Förstör, krossar kärlet/vår värld. Svårt att existera utan det. Hm.)

No comments: