August 24, 2011

Slump, process, urval, perception (Spelets regler)

Om perception och process:



 Här en utdrag ur en spännande recension av Entropic Growth, av Christopher Manzione.
"[I]t is the spectacle of someone attempting to locate an invisible artwork and track it using the screen of their smartphone that expands both the boundaries of common space and the concept of a public imaginary into the virtual frontier." (Kris Timken, Art Practical)

Att förstå är att uppleva, men också att göra urval. I skolan möter vi ett urval av upplevelser och lär oss ett system för vad som är viktigt att lägga märke till, och hur vi bör kategorisera detta. Ett kulturellt tankemönster helt enkelt (präglat av bl.a. klass, lokalitet och tid (detta är ett urval av exempel baserat bl.a på mina a) kulturella förförståelser av vad som är viktiga perspektiv och b) min föreställning om att någorlunda korta texter är läsarvänliga)). Att ha metoder för urval och fokus gör världen möjlig att greppa, prata med andra om och lättare att navigera i. Samtidigt sätter det upp begränsningar för vad och hur vi ser, gör, förstår och värderar (skolan är och bör inte eftersträva värdeneutralitet. Vad och hur vi fokuserar på lärandeobjektet bestäms av normer och värderingar. Däremot kan vi vara tydliga med att det vi lär är just kulturella perspektiv och inte universella sanningar, något som öppna upp för konstruktivt kritiska förhållningssätt till hur vi lever våra liv). Att ta hjälp av slumpen, nya medium eller varandra är sätt att medvetet försöka nå bortom den egna förståelsehorisonten och plötsligt låta sig överraskas av något nytt. Men vi får inte glömma att också språket (kategorierna), liksom förståelsen av världen är ständigt flytande.  Är:et - ordet/tinget/förståelsen i nuet - är en yta av perception som kanske är viktig (och ibland nästan precis) just nu, men det är inte ett skäl att försöka "hålla kvar" vid det i framtiden. En omöjlighet i sig, då att förstå något (vilket vi gör dagligen igen och igen) alltid är att tolka, och därmed omtolka, förvandla. Även den mest konservativa person förändrar med tiden sin världsbild, livsföring och därmed sina handlingar, sin värld, då vi hela tiden upptäcker/ser nya samband/nyanser som ger nya perspektiv och därmed kulturella yttringar.

Mitt sökande handlar om hur vi förstår världen genom våra föreställningar om förståelse, tid, uppdelningar, ting och görande, för att fatta mig kort.

No comments: