Men innan dess, några utredande tankar till om termen: Ideal som idé, en horisont vi siktar mot. Laddad med goda konnotationer (för den vars ideal det är). Personliga ideal, samhällsideal - ser vi skillnad på dessa? Vad har vi för ideal - privat och socialt? Kan vi se skillnad på våra egna och andras ideal, vilka övertar vi, när och hur? Hur tar sig dessa uttryck? Är det idealt att eftersträva, eller nå, ideal? Går det att nå ett ideal? Ideal som idé - okroppslig? Ännu ej realiserad. Men levande i vår tanke. Vilket innebär att våra ideal inte behöver vara det ultimat ideala - då det kanske ligger utanför det vi ännu ej har förmågan att tänka, föreställa oss. Idealet blir på detta vis bundet till det vi redan vet. Eller vet vi ens vad vi tror oss veta? Ser vi bara det vi tror? Ideal som högre kall, som religion och politik. Etik - men okomplicerat, förenklande? Eller nödvändigt som mål och mening?
Jag ska börja söka i det idéburna. I det jag ännu inget vet om. Vänder mig till min bibel SAOB igen för råd om hur jag ska börja min process (Och jag svär; hädanefter ska ni slippa denna bok!):
IDÉ. [ ... ] 1) filos. om varje särskilt av de tidlösa, oföränderliga tanketing som enl. PLATONS åsikt äga reell existens o. tillsammans bilda den sanna värkligheten samt ss. urbilder ligga till grund för tingen o. företeelserna i sinnevärlden, på samma gång som de utgöra de högsta absoluta värdenormerna; i senare idealistisk filosofi (med på olika sätt modifierad anknytning till PLATON) om förnuftsbegrepp uppfattat ss. i o. för sig varande l. ägande objektiv realitet [ ... ] Den högsta idén, Gud, allväsendet, det absoluta. Högst står i Platons filosofi det godas idé. Platons idæer. [ ... ] Ideen är öfver och utom all verklighet. [ ... ] Klädda i slöjor af stoft, kring materiens nattliga öcknar, / Vandra idéerna här (på jorden), eterns gudomliga barn. 2) estet. om inre, för tanken l. fantasien svävande bild l. ngt intuitivt förnummet, högre o. fullkomligare än vad värkligheten har att giva (l. det allmänna, typiska i ngt individuellt) o. som ligger till grund för l. söker sig uttryck i ett dikt- l. konstvärk o. d.; äv. allmännare, motsatt: form. Grundelementerna för all skön konst (äro): idée och form, eller med andra ord: det som skall framställas, och det, hvarigenom detta framställes. [ ... ] I den konstnärliga fantasins bilder bor.. städse någon regel, hvilken utgör hvad man kallat deras idé och som bestämmer deras form.
Idé som urbild och evig sanning - nja. Men att som Mattias säger börja göra och på så sätt söka idén i materialet, kan vara en ingång. Ett sätt att forska efter det okända idealet genom den inneboende, ännu beslöjade idén. Och vända mig utåt - fråga andra.