September 26, 2011

Kålltorp, var är du?

Nytt projekt, färtstudier av stadsdelen Kålltorp som ska mynna ut i ... ja, vad återstår att se. Öppen process, nyfiket sökande, prövande av nya metoder står att vänta.

Jag har ännu inte (under projektet) besökt denna mytomspunna del av staden, men försökt researcha lite kring dess gränser. Tänkte bege mig ut som en äkta turist på gatorna med kamera och karta, men min försök att avgränsa området på kartan gick sådär. Kom fram till att Kålltorp är en del av stadsdelen Härlanda-Örgryte, men vad Kålltorp exakt är, är fortfarande en gåta. Får nog gå ut och fråga folk på plats om var gränserna egentilgen går. Hur skarpa är de fiktiva uppdelningarna i vi- och dom, (typ 414 och 413 för oss som vuxit upp i västra gbg) och vad gör Kålltorp till Kålltorp?

Är det här Kålltorp? Bild hämtad från YimbyGBG



























 Lite länkar jag samlat som skalper, men ännu inte undersökt så noga:

  • Yimby (Här direktlänk till inlägg om Kålltorp, och här bonusmaterial om myter kring segregation. Fina kartor utlovas!)
  • Sociotopkarta (karta över mänskliga aktiviteter) från Göteborgs stad över Härlanda (inklusive Kålltorp!)
  • Inspiration för att upptäcka staden på andra sätt - avsnitt av Magister Flykt - konstigt nog hittar jag det bara på tyska!)
  • Tips från fredagens föreläsning: Bloggen Invisible Paris.

3 comments:

Alfred said...

Ja visst är gränserna för stadsdelarna diffusa.

Systrarna Andersson said...

Tror att det någonstans handlar om att själv definiera var Kålltorps gränser går, även om det självklart kan vara bra med ett "facit" :)

Nadjana said...

Ja, precis - Min rubrik borde nog vara "Kålltorp, VAD är du?" :) Ett "var är", i det mentala rummet.