November 29, 2008

Reflektion v.48 Identetieter



Så mycket tankar, reflektioner. Om att vara människa, identitet, grupp. Har haft två veckor med fyra spännande föreläsningar om grupp/identitet. Många perspektiv, men alla har gett lika mycket, en helhet. Fakultens genusdag var lite platt, känns som genusarbetet ibland lyst med pinsam frånvaro, som att dagen var till för att döva ett dåligt samvete. Åtminstone efter att ha lyssnat på "att gestalta genus på film"- föredraget. Verkade vara lite "-men jag gestaltar människor när jag gör film"-anda bland många av studenterna, och inte så mycket mer tankar kring det. Var på en spännande seminarium med integrationsförtecken däremot - Musikhögskolan håller visst på att öppna upp en "filial" i norra stadsdelarna, något i stil med Angeredsateljén, för att bredda rektyreringsbasen till musikhögskolan vad gäller klass och etnisk bakgrund. Pittstim-föreläsaren var också bra ska tilläggas, och boken absolut något att köpa så fort den kommer i pocket. Men han - pittstimsnubben - var dock inte representant för univeritetet ... Genusdagen kanske skulle byta namn till likabehandlingsdagen, jämlikhetsdagen, anti-diskrimineringsdagen el. liknande till nästa år, och knyta an olika struktirella förtryck närmare, se helheten i vem som inte får vara med/komma in på Universitetet/klubben för inbördes beundran?

M visade fyra mycket tänkvörda filmer om identitet under frukostmötet v.48, alla med tema identitet som ihop med diverse seminarium gav en ytterligare visuell aspekt åt identitetstemat. Speciellt stark var dokumentären "A Stranger In Her Own City", som på ett mycket obehagligt sätt satte fingret på hur starkt vi styrs av gruppen/kulturen i vår identitet. Även om vi försöker gå vår egen väg, så finns normerna, reglerna där omkring oss (Oftast så helt accepterade av oss att de blir osynliga).

Jag har erfarit: att det finns en hög medvetenhet om identitesskapandet på bildlärarutbildningen, och kanske också på HDK, men inte på resten av konstnärliga fakulteten :-(. Har fördjupat mitt kunnande om gruppidentitet/individuell identitet, och börjat fundera ännu mer över mina egna fördomar/kulturella sanningar och hur jag ska kunna ta itu med dom, se mig själv i vitögat. Jag har även funderat mycket på hur bildämnet kan komma in och arbeta med identitet. Jag lärde mig mycket genom den dialogiska form varpå seminarierna genomfört, av att höra taknar och i gemensam reflektion få fram tankar. Där har jag också bidragit genom att dela med mig av tankar och egna erfarenheter.
Har även till sist helt övergett tanken om ett fast jag. Ska leva ut gubben i mig helhjrätat, för att sedan kunna bemöta all gubbinskränkthet och ruttna fördomar!

November 21, 2008

Reflektion v.47

...Det var visst inte nödvändigt? Reflekterar sammantaget över 2 veckors teori sen istället.

Men: Ge Frukt är inte glömt. Uppdaterar så smått...

Apropå stadsodling/arkitektur: P1 sände nyligen ett reportage om framtidens stad och sadsodling i Göteborg. Men varför denna brist på vilja att förändra även innerstaden? Är den helig? K-märkt rent av? Som en av tisdagens föreläsare sa: "Våga kritisera kulturen! [---] Om kulturen är dålig, bort med den!"
koloniliv.se finns även en bra artikel om stadsodling/stadsplanering i Göteborg. Allt är politik, kultur, normer... Kanske dags för lite konst a´la "this is not a cornfield"?

Så: Glöm inte Hundertwassers framsynta hus med träd, gräs på balkonger/tak. Eller Alvar Aaltos hus där träden utanför får integreras och bli del av arkitekturen inomhus. Gränsöverskridande. Natur/kultur, eller hur var det nu? Är allt bara hittepå?

HDK-vecka, sammanfattning



Bilder från "hem"-gestaltningen. Om vad ett hem är. Hur vi skapar hemtrevnad. Om hem alltid är bostad. Betraktaren skulle erfara det genom att gå in i en roll (glasögonen).

Jag har erfarit GLÄDJE och SKAPARLUST i processen! Hur givande, lätt och spänannde det kan vara att jobba ihop - när gruppen fungerar. Vi avslutade veckans arbete med fika en av killarna hade köpt med, och pratade igenom vad vi gjort, hur det känts. Det som gjorde stor skillnad var nog att redan när vi blev indelade i grupper, så började de som var "före" i gruppen hälsa på dem som kom in "sen". Det kan inte ha rört sig om många minuter, men ändå kan det så lätt skapas en "hierarki". Så när vi skulle pynta oss för grupptillhörigheten gick vi upp till textilverkstaden och pyntade oss ordentligt, skapade massor av vackra kreationer i grönt att ta på oss. Under den lilla stunden var det också många öppningssamtal som kom igång, och så blev vi ju rätt fåninga ihop. En gemensam göra-bort-sig-övning elelr mini-nollning för god grupgemenskap. Vi brainstormade också dagligen inför lösandet av uppgifterna, så det inte blev ett min idé mot din idé-tänk, utan en gemensam process. Och bara vi kom igång, hade pratat ihop oss om vad vi skulle göra, vad uppgiften innebar, så tog alla tag i var sin sak, och så flöt det på tills vi tyckte vi var klara. Alltså inga arbetsledare eller bestämda rollfördelningar, utan enskilt och grupparbete samlat, dör vi bollade idéer och tankar under tiden.

Jag lärde mig för att jag var där, med i gruppen och arbetet. Exakt vad är svårt att säga, men något om hur bra det är när gruppen fungerar. Och det inte uppstår konkurrens om makt. Min insats var nog att jag kom in med didaktikblicken i gruppen, och kunde komma med tankar om grupp och samarbete. Och så självklart insatsen i det skapande arbetet, där alla deltog lika mycket och erfarenheten från skräpgestaltningen v.39 var bra att ha med sig. Fokus på process och inte perfekt konst. Se även tisdagens blogg ang. kopplingar skol- omvärld.

November 11, 2008

HDK-vecka, tisdag


Bild från makt-gestaltningen. Emblemet på stora talarstolen var vår maktsymbol. Betraktaren kunde gå upp i talarstolen; bli den som utövar makt.

Jag är i gula gruppen, vi håller till i Aulan. Igår blev vi indelade i mindre grupper som i sin tur fick var sin färg. Uppgiften vi fick var att gestalta ett ord i vår tilldelade plats/ruta. Min grupp blev den gröna och fick ordet "nöje". När vi satte oss och brainstormade blev det först en massa kommersiella nöjen, en ganska negativ syn. Så vi vände pa pappret och började om, med intentionen att försöka hitta det som INTE måste kosta en massa. De ord vi fastnade vid och återkom till var lek/sport, chill och umgänge. Så kom det sig att vi byggde vår kombinerade pingisbord/bar/myshörna, med tanken att skapa deltagande och nöje på riktigt, inte bara visualisera det. Vi blev ett helt gäng på slutet som spelade rundpingis, men fler hade gärna fått vara med (det fanns många rack, och plats i kojan).

Idag har vi roterat plats, eller civilisation som det kallas. Det kom rätt snabbt fram att även orden vi arbetar med roteras. Upplägget är, att vi när vi kommer till den nya "civilisationen" ska gestalta vårt nya ord utifrån de förutsättningar som ges på den plats. Vi får bygga om, lägga till, men inte ta bort något av det material som finns i rutan.

I dagens ruta hade den tidigare gruppen gestaltat "välfärd" som ett spel med hus och rutor som "vård omsorg", "kultur" m.m. Vårt ord var "makt". Vi utgick från den befintliga rekvisitan som vi omstrukturerade, byggde en talarstol i "naturlig storlek" och en pytteliten som vi ställde mitt emot varann, tog bort spelrutorna och gjorde pratbubblor av dem. I den tidigare gestaltningen fanns även en jättelik tärning med olika makthavares ansikten på. Dessa klipptes ut, kompletterades med ytterligare några och blev till masker att hålla upp när en stod i den stora talarstolen. Sen riggades två spottar riktade mot den, och ett band med snuttar ur politiska tal spelades. Tanken var här också att integrera "åskådaren", skapa en process, inte bara ett konstverk att beskåda.

Framåt eftermiddagen kom det upp att det fanns en hel del missnöje bland grupperna ang. workshopupplägget. Det var många som saknade klara "mål" och syften med uppgiften. Så vi började spåna om att det skulle vara bra med nån form av reflektioner eller sammanfattning av processen, en dialog om vad vi höll på med och lärde oss. Någon gick och framförde sin kritik till lärarna, och många tyckte vi skulle framföra våra åsikter i morgon. Vi som blev kvar efteråt i salen pratade om att det väl faktiskt var upp till oss; att det alltid pratas om friare universitetskurser och eget ansvar. Här har vi fått ett relativt fritt tema, med många luckor som vi själva kan fylla. Inget hindrar oss från att börja interagera med varandra, skapa dialog och reflektion. Kan inte undgå att associera till Joseph Beuys och boken "Varje människa en konstnär". Vi som studenter, konstnärer, borde väl kunna ta tag i dialogen, skapa djup och ge mening åt veckans arbete utan att behöva få det skrivet på näsan av seminarieledare?
Vi satte således igång en provokationsaktion - att utöva makt - genom att sätta upp vårat "emblem" på de andras alster för att få igång en dialog om det vi arbetar med: Civilisationer, Makt, Strukturer, Hem och Nöjen. Laddade ord som ger många paralleller till dagens samhälle. Vi jobbar med en process mer än att framställa färdiga, fina alster att hänga på väggen och beundra. Fånga stunden, skapa nu - i dialog. Jag ser både miljö- och historiska aspekter i våra civilisationsarbeten - vad väljer vi att göra när vi kommer till en ny civilisation? tar vi över och bygger om, helt nytt, eller låter vi oss inspireras av det redan befintliga? Kan vi strunta i historien, både kulturarv och den fysiska verkligheten? Vad gör vi av våra sopor när vi inte längre får plats i vår civilisationsruta?

Och självklart: Det är en övning i demokrati och samarbete. Om vi inte kan komma överens inom gruppen, hur ska vi då kunna lösa problem mellan olika civilisationer (läs: nationer)?

Med förhoppning om en givande dialog.

Nadja

November 4, 2008

En reflektion kanske?




Italiensk humor?

Missade Sokratiska samtal pa tisdag, men mandagens filmer var sa bra! Vill veta, lara mer om Freinet, och filmen om sakerna som rorde sig, skapade kedjereaktioner, var ju bara saaa rolig! Sa vill jag att skolan ska fa vara, sa vill jag att min dotter ska fa undersoka varlden, lara genom eget sokande, tankande, provande. Spannande... Vill visa den for alla. Kande igen min och andras skrapbyggen. Lek! Fast vart var stilla, skapade en fiktion av rorelse. Skulle vara kul o elda lite, ha med vatten, saker som flyger, faller, rullar nasta gang. Hehe.
Nu i Italien, regnet oser ner - ratt likt Goteborg faktiskt. Reggio Emilia har en massa vackra hus, alla folk sa trevliga. Maten helt OK, men lite ont om veganmat ;) Fuccaccian ar underbar... Kameran gar varm och jag antecknar for fullt. En massa nya intryck hela tiden, far lata det sjunka in ett tag, smalta det och strukturera.


Dagens vetenskapliga observation: 90 procent av alla cyklister har i stan cyklar med sadeln sa lagt som det bara gar. Och garna med ett paraply i handen. Regnklader, reflexvast och hjalm ar for tontar.

Varfor?


Skuggor vid hav